STVK

 

Lajien esittely

Monipuolinen telinevoimistelu

Telinevoimistelu on monipuolinen ja perinteikäs olympialaji, jonka voi aloittaa jo 1,5-vuotiaana HIFK Gymnasticsin Pikkukarhuissa.

Telinevoimistelu kehittää mm. nopeutta, kimmoisuutta, ketteryyttä, liiketajua, lihaskuntoa, liikkuvuutta, tasapainoa, esiintymistaitoa ja rohkeutta. Säännöllisissä harjoituksissa lapset ja nuoret oppivat ryhmässä toimimista ja muiden huomioimista, mistä on hyötyä läpi elämän.

Telinevoimistelua pidetään sen monipuolisuuden ansiosta eniten motoriikkaa kehittävänä liikuntamuotona ja hyvänä perustana kaikille lajeille. Jotkut mieltävät telinevoimistelun vaikeaksi lajiksi omien kokemusten tai televisiossa nähtyjen arvokisojen huippusuoritusten perusteella. Vaativimmat kilpavoimisteluliikkeet eivät kuitenkaan anna oikeaa kuvaa siitä, millaista telinevoimistelun harrastaminen on hyvin järjestetyssä oppimisympäristössä.

Telinevoimistelu on mukava harrastus, jossa ei ole pakko kilpailla. Jos kilpaileminen kiinnostaa, kisoja on tarjolla muutaman seuran välisistä luokkakilpailuista aina olympialaisiin. Valtaosa HIFK Gymnasticsin jäsenistä ei kuitenkaan kilpaile lajissa, vaan harrastaa sitä muista syistä.

Naisten telinevoimistelu: hyppy, nojapuut, puomi ja permanto

Hypyssä hypätään hyppytelineen yli erilaisia ennalta määrättyjä hyppyjä. Tärkeät asiat ovat nopeus, kimmoisuus ja jäntevyys.

Tyttöjen nojapuut ovat ns. eritasonojapuut, mikä tarkoittaa sitä, että aisat ovat eri korkeuksilla ja liikesarjan aikana pitää tehdä liikkeitä kummallakin aisalla. Tällä telineellä vaaditaan hyvää lihaskuntoa ja liiketajua.

Puomi on 10 cm leveä ja 5 m pitkä teline, ja jo sillä käveleminen tuottaa ensialkuun vaikeuksia. Tasapainoaisti kehittyy puomiharjoituksissa huippuunsa.

Permanto on kimmoisa alusta, jolla tehdään erilaisia akrobaattisia liikesarjoja. Tällä telineellä vaaditaan notkeutta, upeaa esiintymistä, kimmoisuutta, hyvää liiketajua ja rohkeaa mieltä.

Suomen Voimisteluliiton sivuilla on naisten telinevoimistelun tarkempi lajiesittely ja selostus kilpailuissa annettavista pisteistä.

Miesten telinevoimistelu: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki

Pojat kilpailevat kuudella telineellä: permanto, hevonen, renkaat, hyppy, nojapuut ja rekki. Permantosarjan ja hypyn pojat tekevät samalla telineellä kuin tytötkin, ja myös liikesarjat ja ominaisvaatimukset ovat hyvin paljon samankaltaisia.

Hevonen on poikien telineistä vaikein. Hevosella pitää kaikkien lihasryhmien olla huippukunnossa, ja lisäksi tämä teline vaatii todella hyvää liike- ja rytmitajua. Renkaat on teline, joka vaatii eritoten ylävartalon (käsien ja olkapäiden) voimaa. Poikien nojapuuaisat ovat samalla tasolla. Nojapuut vaativat vahvaa ylävartaloa ja lapojen liikkuvuutta. Rekkiä kutsutaan usein miesten kuninkuustelineeksi. Rekkivoimistelu on näyttävää ja lennokasta.

Miesten telinevoimistelusta on myös esittely ja selostus kilpailuissa annettavista pisteistä Suomen Voimisteluliiton sivuilla.

Harjoitukset ovat monipuolisia

Varsinaisten telineiden lisäksi miesten ja naisten telinevoimistelussa harjoitellaan mm. trampoliinilla ja volttiradalla. Voima- ja tasapainoharjoitukset sekä venyttely kuuluvat olennaisena osana telinevoimisteluharjoituksiin. Voimistelijat harjoittelevat myös puolapuilla, erilaisilla penkeillä ja kiipeilevät köysissä.

Monipuolisuutensa ansiosta telinevoimistelu sopii kaikkien muiden lajien alkeis- ja oheisharjoitteluksi.

TeamGym

TeamGym on vauhdikas ja näyttävä joukkuelaji, joka koostuu kolmesta telineestä: voimistelullisesta ja tanssillisesta vapaaohjelmasta, vauhdikkaista akrobatiasuorituksista volttiradalla sekä korkeista trampetilla tehtävistä volteista.

TeamGymissä korostuu yhdessä tekeminen tavoitteellisessa ja motivoivassa ympäristössä joukkueen kanssa. Laji soveltuu niille, jotka nauttivat esiintymisestä ja itsensä ylittämisestä vauhdikkaiden volttien sekä akrobatialiikkeiden parissa. Lajissa ominaista on kaikkien kannustaminen, positiivisuus ja yhteishenki.

TeamGymiä voi harrastaa pienestä lapsesta aikuisiälle asti. Huippujoukkueiden keski-ikä onkin yli kahdenkymmenen. Lajissa kilpaillaan 1.6. luokissa, joista 5. luokka on nuorten SM-sarja ja 6. luokka aikuisten SM-sarja. Suomea voi päästä edustamaan PM-kilpailuihin seurajoukkueena ja EM-kilpailuihin Voimisteluliiton johtamassa maajoukkueessa. Maajoukkueeseen voimistelijat hakevat yksilöinä.

Lue lisää HIFK Gymnasticsin harrasteryhmistä ja tule mukaan toimintaan.